Hírek

Legyen egészséges, amit megeszünk!

A kormány elkészíttetett egy új élelmiszergazdasági stratégiát. A XXI. század mezőgazdasági stratégiáit is feszegető, háromnapos tudományos konferencia kezdődött szerdán délelőtt a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetében.

A rendezvény szekcióülésein olyan érdekes témákkal foglalkoznak a szakemberek, mint az agrobiodiverzitás, az ökológiai gazdálkodás vagy az egészséges élelmiszerek kifejlesztésére irányuló kutatásfejlesztés.


A konferencia megnyitóján az egyetem rektora, dr. Onder Csaba kiemelte: azzal, hogy az alkalmazott tudományok egyetemévé váltak januárban, új ajtók nyíltak meg az oktatási intézmény előtt. 


– Szeretnénk a kutatás-fejlesztés területén újrapozicionálni magunkat, ennek gyakorlati megvalósítását foglalja magában a nemrégiben elkészült, 2020-ig szóló intézményfejlesztési tervünk – fogalmazott a rektor, aki azt szeretné, hogy a Felső-Tisza vidék ökoszisztémájára, élő rendszereire irányuló kutatásokat a Nyíregyházi Egyetemen tanult hallgatók végezzék el, a térségnek pedig jelentsen szakmai jövőképet a tudományos konferenciának otthont adó agrár és műszaki intézet. Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára hozzátette: a kormány elkészített egy élelmiszer-gazdasági stratégiát, amely alapvetően négy kulcsfogalomra épül: egészséges, hazai, biztonságos és minőségi élelmiszer kerüljön a magyar emberek asztalára.

 – Ehhez szükség van a kutatók felelősségteljes szakmai munkájára, melyet ez a konferencia is megalapozhat – mondta az agrártárca helyettes államtitkára.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának képviseletében megjelent Máté János arról biztosította a konferencia résztvevőit, hogy az itt elhangzottakról a kamara mindenképpen tájékoztatja majd a megye gazdálkodóit, őstermelőit.