Amikor a támadás beindul, véd a Foresto nyakörv

Nem hiszem, hogy létezne olyan gazda, aki még ne találkozott volna bolhával és/vagy kullanccsal kedvence bundájában, legyen az kutya vagy cica. Míg régen leginkább tavasszal és nyáron, manapság már szinte egész évben számolhatunk azzal, hogy támadnak az élősködők. Régen elég volt szezonban venni egy bolhanyakörvet, ma már célszerű a legújabb generációs, minél több élősködő ellen, és minél hosszabb ideig tartó terméket (ilyen például a Foresto nyakörv) választani az állat és a család biztonsága érdekében.

Amikor ez bekövetkezik, a kezdő gazdi általában sokkot kap. Nem elég, hogy szeretett kedvence véresre vakarja magát, de azok a fránya bolhák vadul ugrálnak rajta, és bizony sokszor az embert sem kímélik. Szerencsére bolhanyakörvet már nagyon régóta lehet kapni, és bizony a sokféle méretben, színben kapható termék igen hatásos tud lenni – a bolhák távoltartásában. Ugyanez a helyzet a kullancsokkal is. Ha már benne vannak az eb bőrében, akkor a legfontosabb az eltávolításuk (gyorsan és szakszerűen), ám a megelőzés, mondjuk egy Foresto nyakörv a nyakába, mindig hatékonyabb, és nem mellesleg olcsóbb megoldás.

foresto nyakorv kutyáknak

Ha már megtelepedett az élősködő, nem elég a Foresto nyakörv

Amikor az első bolha megjelenik az eb bundájában, akkor bizony ott lesz több is. A bolha igen szapora állat, temérdek petét rak, és azok bizony mind kikelnek. Ráadásul, ha egyszer megfertőződött az állat, az egyszeri kezelés ugyan hatékony és látványos, azaz nem lesz tele a bunda a vérszívókkal, és nem fog valakórzni a kutya, de közel sem végleges. A bolha petéi ugyanis boldogan eléldegélnek még a hidegebb napokon is, megbújnak a padló repedéseiben, az ajtófélfában, a szőnyegben, a kárpitban, és ha eljön az ideje, kikelve bolhává fejlődnek. A támadás pedig hatékony védekezés nélkül azonnal újra indul. Ugyanez a helyzet a kullanccsal is, ugyanis minden alkalommal, ha fertőzött területen sétál a kutya, a cica, vagy kirándulni mennek, esélyes, hogy újabb hívatlan vendég telepszik a bőrébe.

Ha nincs megfelelő védelem, legyen az spot-on, vagy akár egy Foresto nyakörv, akkor bizony esélyes, hogy hívatlan vendégekkel a bundájában kerül elő a cica a kalandozásból, vagy tér haza a kutya a sétából.

A legjobb védekezés a támadás, avagy Foresto nyakörv a kutyára

A bolha és a kullancs elleni védekezés a felelős gazda számára nem opció, hanem kötelező feladat. Megoldást persze sokfélét választhat, hiszen létezik bolhairtó sampon és spray is, ezek azonban inkább a bolhásság kezelésére alkalmasak, mintsem megelőzésre. Sokan a spot-on termékek mellett teszik le a voksot, melyek nagyon hatékonyak, ráadásul elég hosszú ideig, ám igencsak ügyelni kell, hogy a hatóidő leteltekor azonnal újra kell cseppenteni.

A bolhanyakörvek persze szintén hatékony védelmet nyújtanak, de a választáskor ügyelni kell arra, hogy mi ellen is véd a termék. A régi, csak bolhák ellen védelmet nyújtó termékek már rég idejét múltak, manapság már szinte mindegyik egyaránt óvja a kutyát és a cicát a bolhák és a kullancsok ellen is. A különbség leginkább a hatóidőben van, azaz hogy ezt a védelmet mennyi ideig adja a nyakörv. Van, amelyiket havonta cserélni kell, míg az új generációs Foresto nyakörv akár nyolc hónapig is hatékonyan dolgozik az állat nyakában.

Persze akármilyen szuperhatékony is a Foresto nyakörv, vagy akármelyik hasonló termék, a rendszeres ellenőrzés, a higiénia elengedhetetlenül fontos, elsősorban az állat egészsége érdekében. Arra is mindig ügyelni kell, hogy a bolhanyakörv megfelelően legyen felhelyezve az állat nyakára, hasonlóan a sétához használt, hétköznapi nyakörvhöz.