Gázkazán, a legjobb fűtésrendszer

 

Mi is gázkazánt használunk

A fűtésrendszer minden épületben bonyolult egy kérdés. A lehetőségeink korlátozottak, bizonyos épületek csak bizonyos fajta fűtést alkalmazhatnak, ami van, az sosem jó, ami jó, az túl drága, ami túl drága, az pedig biztos, hogy nem lesz kompatibilis a mi fűtésrendszerünkkel. Ezért mondom, hogy bonyolult téma ez, de az én érzésem az, hogy az arany középút mégis csak a gázkazánoké.

Mi miért használjuk a gázkazánt?

El kell meséljem a mi történetünket. Amikor kicsi voltam, új házba költöztünk, ahol egyszerre két fűtésrendszer is be volt üzemelve. Az egyik egy kályha, a másik pedig egy gázkazán. Na már most, a szüleim nem tudom, miért jutottak arra a döntésre, hogy a kényelmes gázkazán helyett mi a kályhát fogjuk tartósan használni, de valahogy mégis ez lett a helyzet. Szóval, valószínűleg egyébként arra gondoltak, költségesebb lenne a gázt használni. Egyébként valahogy úgy érzem, ez nagyjából húsz évvel ezelőtt még valószínűleg igaz is volt, ámbár a másik fűtés sokkal több hátránnyal járt, mint előnnyel. Először szénnel fűtöttünk, ami őszintén szólva nem a legfényesebb ötlet volt. Egy egész helyiséget elfoglalt kint, habár tényleg széntároló volt az. De hát a szén aztán mindent összepiszkolt az udvarban. Az egész helyet. Aztán szerintem hamar változtak az árak, mert néhány évvel később teljesen áttértünk a fafűtésre. A gázkazán még mindig szinte vagy teljesen árván állt ekkor. Azonban hamar eljött a gázkazán ideje is. A széntárolóból aztán műhely lett, bár erősen belső fekete vagy inkább szürkés falakkal. A fa legalább nem fogott be mindent, de hát azzal is sok gond volt, a gázkazánt mégsem izzítottuk be még ekkor. Az komoran állt. A fát pedig vágni kellett. Rendelni kellett. Ki kellett pakolni. Felhasogatni és száraz helyre kellett tenni. Kisebb helyet foglalt, persze, mint a szén, de azért csak-csak lehetett volna még javítani ezen a dolog. És nem is beszélve a többi bajlódásról. Képzeljük csak el azt a karácsonyi reggelt, amikor hajnali négykor már ki kell kelnünk az ágyból és a meleg lakás helyett ki kell mennünk a hideg kazánházba, hogy aztán a reggeli kakaónk vagy kávénk előtt még az előző nap összehasogatott fából tüzet csiholjunk. Persze, ez a filmekben igazán idilli kép, a valóságban meg befagy az ember… Szóval a rosszabb esetben a fa még nedves is, hogy aztán meg se gyulladjon. El kell találni azt a mennyiséget, ami alatt a tűz már képes meggyulladni a kazánban, de aztán még nem fullad be, és aztán a végeredményként enyhe fél órával később akár már emberi idő is lehet a lakásban. Végül is, csak hajnalban kellett hozzá kibotorkálnunk a vaksötétbe. Azt hiszem, néhány éves szenvedés és füstös illatú haj után mindannyian megelégeltük a fafűtést és végre felfedeztük a gázkazánt.

A gázkazán előnyei

A gázkazán aztán, mondhatni megváltoztatta az életünket. Először aggódtunk a számlák miatt, de aztán az átalány fizetésével igazából még ez a félelmünk sem igazolódott be. Hiszen telt is az idő, a gáz is olcsóbb lett, és végre a gázkazán lett a legjobb barátunk. Hát, hadd mondjak el valamit, én ennél hasznosabb otthoni technikai eszközt még nem is láttam. Pedig van nekem okostelefonom meg tévém meg mindenem, de hogy a gázkazán feltalálója díjat érdemelne, az is biztos. Szerintem ennyire még semmi nem volt képes megkönnyíteni az életünket korábban. A gázkazánnal többé nem kellett fát vágni se hordani, aggódni amiatt, hogy az elázik, nedves lesz, nem fér be, túl kicsi, túl nagy, nem jó a kalóriatartalma. A gázkazánban… Csak az őrlángot kell meggyújtani. El tudják ezt hinni? Egyetlen gyufa, egy kisablak felhúzása… És ennyi, megvan a fűtés, végre nem kell egy fél napot rászánni, hogy a házban meleg legyen, azon aggódni, nehogy kialudjon a tűz és újra be kelljen gyújtani, nincsen többé semmi, ami miatt igazán aggodalmaskodni kellene. Részemről, csakis a gázkazán létezik.

De milyen gázkazánok is vannak?

Őszintén, én nem vagyok szakember, nem is akarok az lenni, de abban biztos vagyok, hogy ennél előnyösebb fűtési mód kevés van. Szerintem nyugodtan bízzuk rá magunkat, és nem fogunk csalódni. Egy párszáz forintos időzítővel még a régebbi daraboknál is el lehet érni, hogy egész nap magától tudja, mikor kell ki- vagy éppen bekapcsolnia. Szerintem ez a szabadság az, amire tényleg szükségünk volt az egész gyerekkorom alatt. Így egészen biztosan kellemesen fognak telni a hideg téli hónapok, amíg mi a melegben iszogatjuk a forró kakaót. A gázkazánokról pedig bővebb információkkal szolgálhat ez az oldal, amely nekem is nagy segítség volt, amikor kicsit többet kellett megtudnom a témában: https://www.eon.hu/hu/blog/otthon-kenyelme/zart-egesteru-kazan-kisokos.html

Remélem, a cikkem elég személyes volt ahhoz, hogy mindenki egy kicsit magára ismerjen, aki még mindig a fafűtéssel bajlódik. Többé ne tegye. Ideje átváltani a gázkazánra, szerintem biztosan nem fog csalódást okozni. Úgyhogy nincs más hátra, a gázkazánnal csak jól járhatunk. Sok sikert az idei tél átvészeléséhez is, a gázkazánnal már könnyebb dolgunk lesz.