Észak Korea, avagy utazás egy másik dimenzióba

Észak Korea, avagy a modern vasfüggöny

Miután számomra a történelem egy folyamatos inspiráció forrás rendkívül sokat foglalkozom mind annak a kutatásával, mind a feltérképezésével. Valószínűleg semmi sem izgat annál jobban, mint hogy megértsem egy adott korszak korszellemét és hangulatát. Szilárd meggyőződésem az, hogy a jövőt csak a múlt árnyékából tudjuk megérteni. Miután most a kommunizmust kutatom a modern kor vasfüggönyét, vagyis Észak Koreát veszem górcső alá. Ugyanis úgy érzem, hogy ha rég múlt világban megértem annak a lényegét megérthetem az aktuál politikát is, amely a világunkat befolyásolja. Véleményem szerint rendkívül fontos az, hogy tisztában legyünk a z aktuál politikával illetve a világ jelenlegi helyzetével. Ugyanis a világ sorsa a mi sorsunk is. Úgy gondolom, hogy megértsem, azt mi zajlik Észak Koreában szükségszerű, hogy ellátogassak az országba és saját szememmel nézzem meg azt, mit is jelent az igazi kemény diktatúra.

Észak Koreában szervezett utazással

Miután eldöntöttem, hogy feltérképezem Észak Koreát úgy gondoltam, hogy megkeresem a lehető legjobb utazási irodát, így viszonylag rövid idő elteltével rá találtam egy utazási irodára, amely kifejezetten arra specializált, hogy olyan Különleges Úti Célok látogatásához szervezzen utazást, mely a legkevésbé sem mondható mindennapi úti célnak. Mint például Csernobil, Örményország vagy Libanon és még hosszan sorolhatnám. Ami szintén nagyon csábító volt bennük, hogy rendkívül gazdag program ajánlattal rendelkeznek. Tulajdonképpen az utazás egészéhez magyar nyelvű idegen vezető kísér. Az út költségébe a legtöbb esetben bele tartoznak a különböző múzeum látogatások, a helyen belül történő utazások stb. melyek egészen színessé teszik az alapvetően is rendkívül izgalmas programot. Az utazás keretein belül olyan érdekes programok szerepeltek, mint például a Myohang-hegység felfedezése, amely kétségkívül az egyik leggyönyörűbb területet a Koreai-félszigeten. Vagy a Nemzetközi Barátság Kiállítási Központ hatalmas komplexumát, amely arról híres, hogy azokat az ajándékokat, amelyeket Kim Il Sung és Kim Jong Il számára küldtek a világ vezetői ezen a helyen tárolják. Továbbá a programterv részébe tartozik a Pohyon Templom látogatása is. Egyébként érdekesség, hogy magát a templomot a 11. században a Koryo-dinasztia építtette, a dinasztia megalapításának szimbólumaként. Továbbá Pjongjangba is megtekintik a híres diadalívet illetve a Mangyongdae Őslakos Házat is.

Mit várok leginkább Észak Korea kapcsán?

A számomra talán legérdekesebbnek ígérkező program egyértelműen Panmunjomjoz, a „béke falujába” való látogatás bizonyult, mely azért érdekes különösen mivel, Észak és Dél-Korea határán terül el. Itt többek között lehetőség van meglátogatni a Fegyverszüneti Termet, ahol a Koreai háború végén megkötendő fegyverszünet került aláírásra. itt egy Észak Koreai katona tart előadást számukra az adott ügy hátteréről és ismereti a történet értéséhez szükséges háttér információkat. A következő állomás a DMZ, ismertebb nevén Katonai Demarkációs Vonal, ahol esetenként lehetőség nyílik betekinteni a „Kék épületekbe” is, amelyek a határvonalon helyezkednek el. Az épületnek az adja az igazi varázsát, hogy teljesen szabadon sétálhatunk a két Korea között, vagyis a szabadság és a diktatúra között. Szintén a programtervbe tartozik Kim Il Sung és Kim Jong II nyughelyének a meglátogatása is. Itt lehetőség nyílik megtekintetni Kim Il Sung és Kim Jong Il balzsamozott üvegkoporsóban nyugvó testét. Illetve ezen kívül mindenféle szabadon választott program kipróbálására is adódhat lehetőség.

 

 Őszintén szólva rendkívül várom az adott utazást, mivel egészen magával ragadó Észak Koreának a földrajzi elhelyezkedése. Miután a politikai helyzet folyvást viszonylag kevés turista látogatja az országot, abszolút nincsen felfedezve az adott világ kincsei és látványosságai, így valószínűleg rengeteg meglepetést rejteget már csak önmagában is az utazás a szellemi értékétől eltekintve is. Ám azzal egyetemben egy egészen különleges utazásnak lehetünk a részesei illetve különleges élménynek lehetünk a birtokosai. Engem személy szerint az ilyen jellegű utazások rendkívül feltöltenek, és abszolúte inspirálnak további kutatások illetve egyéb kultúrák felfedezésére. Miután részben történelem szakos a diplomám ebből kifolyólag a hobbim a világtörténelem kutatása és megértése egyaránt. Így nagyon nagy reményeket táplálok a következendő Észak Koreai utazásom iránt is, mely egészen biztos vagyok benne, hogy egy egészen felejthetetlen és meghatározó élmény lesz hosszútávon is. Úgyhogy konklúzióképpen minden történelem iránt érdeklődőnek meleg szível, ajánlom az Észak Koreai utazást.