Lassan itt a kiskutyák ideje

Mit kell tudunk a kiskutyák neveléséről?

A kiskutyák nagy felelősséggel járnak, amit sokan nem vesznek számításba, amikor eltervezik, hogy házikedvencet fognak tartani. Ugató barátainknak sok és fontos igényeik vannak, amiket a mi feladatunk kielégíteni, és gondoskodni a testi és lelki épségükről. Érdemes tehát egy kicsit jobban utána nézni, hogy mi is szükséges egy kutya neveléséhez, milyen szokásokban és jellemzőkben térnek el egymástól a bizonyos fajták.

A kiskutyák táplálásáról

Először érdemes lehet néhány szót ejteni a kölyökkutyák etetéséről, hiszen ez a gazdik egyik fő feladata. A kölyköket addig nem fogadjuk örökbe, ameddig nem tudnak szilárd ételen megélni, tehát amíg nincs szükségük többé tulajdonképpen az anyatejre. Ezután fajtától függően tudunk jobb képet kapni arról, hogy tulajdonképpen mennyi ételt is kell a kutyánk elé tennünk, és ezt milyen gyakorisággal tegyük. Ez fontos, hiszen a kutyák rendkívül változatos magasságúak fajták szerint, ettől függően fontos a táplálkozásuk is. A testük néhány hónap alatt akár a duplájára vagy még nagyobbra is nőhet. Ehhez energiára van szüksége, amit az ételből tud nyerni. Ugyanakkor, vannak olyan kisebb testű kutyák, amik alig nőnek, számukra túl sok többletenergiára nincs szükség. Ezért a pontos adatokhoz mindenképpen az egyes fajták jellemzőit keressük meg. Általánosságban elmondható, hogy idővel mindenképpen látni fogjuk, hogy az adott mennyiség elegendő-e a kedvenc számára, hiszen a növekedés eltérő lehet egyes fajtákon belül is, így látni fogjuk, hogy esetleg túl kevés ételt kapott a kutyánk, és látszólag vesztett a súlyából, vagy éppen fordítva, hízni kezdett. Ami fontos, hogy ne a kutyára bízzuk, mennyit eszik, tehát ne öntsünk ki elé egy teljes zacskó száraztápot például, mert az állatok hajlamosak a túlevésre, nem rendelkeznek önkontrollal. A kölykök számára válasszunk olyan tápot, amit kifejezetten kiskutyáknak gyártottak bizonyos életkori skálákban, hiszen ezek az eledelek tartalmazzák azokat a fontos tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, amelyek az egészséges fejlődésükhöz elengedhetetlenek.

Mit vegyek a kiskutyáknak?

A kiskutyák rendkívül élénk lények, nagy igényük van a mozgásra, az állandó játékra. Akárcsak a kisgyerekek, ők is a játék, az együtt töltött idő során tanulnak, ezért sok időt érdemes a velük való foglalkozásra szánni. Ez az összeszokás miatt is fontos, ki kell alakítanunk velük egy mély, belsőséges viszonyt, ami a későbbi bizalom alapja lesz. Ha idomításra fogékony kutyát szeretnénk, akinek ezt a tulajdonságát szívesen ki is használnánk, akkor érdemes már kisebb korban is megtanítani neki néhány trükköt, és a szabályokat is fektessük le már ilyenkor. Ha kiskorában a kanapé állandósult vendége lehet, ne várjuk azt, hogy később majd önként fog a szőnyegen heverészni az állat. Érdemes tehát ilyenkor megvenni neki a saját kis foteljét, ha nem szeretnénk őt a bútorokon látni a későbbiekben sem. A táljáról és a nyakörvről vagy hámról sem érdemes megfeledkezni. Természetesen, hogyha kinti kutyát szeretnénk, akkor a kutyaház is elmaradhatatlan kellék, azonban egy ilyen nagyobb kiadásnál mindenképpen olvassunk utána a méretnek, a megfelelő kialakításnak az egyes kutyák számára, illetve az elhelyezésére is fektessünk hangsúlyt. A kiskutyáknak érdemes már a kezdetektől venni néhány játékot, hogy ne unatkozzanak akkor sem, ha éppen senki nem ér rá játszani velük, de olyan darabokat se féljünk beszerezni, ami a közös időt teszi érdekesebbé. A közös játék során próbáljunk meg nem ághajítással próbálkozni, mert a földről felszedett ágak könnyen felsérthetik a kutya száját, ezért inkább kifejezetten kutyajátékokkal próbálkozzunk. A kiskutyák Pet4you oldalán sokat megtudhatunk róluk, itt a sok információ mellett ezeket a fontos kiegészítőket már be is tudjuk szerezni az új jövevények fogadásához.

Mit kell tudnom még a kiskutyákról?

A kiskutyák tulajdonképpen egyszerű lények. Sok szeretetre, és társasági életre van szükségük, rengeteg energiával rendelkeznek, aztán bárhol elalszanak a játék közepén. Még beszámíthatatlan kis lények, ezért kerüljük a büntetést, inkább próbáljuk meg őket jutalomfalatokkal inspirálni a szabályok betartására. Nem érdemes azonban túlagyalni sem a helyzetet. Ugyan sok feladat vár arra, aki egy kisállatot nevel, azonban minden extra feladat megéri, hogyha az ember belegondol, hogy egy kutya milyen örömöt hoz majd a család számára. A kiskutyákat mindenki szereti, nagyobbként pedig igazi házőrző vállhat még a kisebb testű ebekből is, csak úgy, mint a gyerekek barátjává, akivel együtt nőhetnek fel. Mindenkinek ajánlott tehát egy kis szőrös kedvenc beszerzése. A kiskutyák éppen tavasszal születnek, ezért néhány hónapon belül már bővülhet is az új taggal a család. Addig elő is lehet készülni az érkezésére, és minden hasznos információt megtudni az új jövevényről, eldönteni a családdal a pro- és a kontra érveket, a fajtát, talán még a nevet is, de a feladatok beosztását mindenképpen.