PCR teszt, avagy mindent a koronavírus tesztekről

A PCR tesztről általában

Úgy gondolom, hogy már számos cikket és kimutatást olvashattunk a koronavírus PCR teszt hatékonyságáról illetve maga a tesztelés menetéről is számtalan beszámolót olvashattunk. Mára már tudjuk, hogy száz százalékos pontossággal képtelen kimutatni azt, hogy fertőzöttek vagyunk e vagy nem, de azért egészen pontos eredményt kaphatunk a tesztelés során. Bár maga a menete igencsak kellemetlen folyamat mégis ameddig még a vakcinával nem tudjuk magunkat beoltatni, sajnos képtelenek vagyunk elviselni eme kényelmetlen tesztelési módot, illetve azt, hogy bizony sok munkahelyen 2-3 naponta folyik a gyors tesztelés. Az alábbiakban egy rövid beszámolót írnék arról, hogy mit érdemes tudni magáról a PCR tesztelésről, majd egy rövid, ám annál lényegre törőbb beszámolót is nyújtanék a saját tapasztalataimról.

A PCR tesztről professzionálisan

A koronavírus – SARS-CoV2 direkt kimutatására, az úgynevezett PCR teszt szükséges, mely kimutatja, hogy az alany hordozza-e a szervezetében a korona vírust vagy sem, illetve az elmúlt hetekben hordozta- e, avagy sem, ugyanis visszamenőleg is képes kimutatni a vírus antitestjeit a szervezetünkbe, ezt a jelenséget ismertebb nevén szerológia tesztnek is hívjuk, mely azt mutatja ki, hogy amennyiben elkapta korábban a vírust és már átesett rajta.

Alapvetően a korona vírus PCR-tesztelés a vírus RNS-ét képes kimutatni az orrból és a garatból vett mintákon keresztül, mely mintavétel folyamata sajnos felettébb kellemetlen, mivel elégé mélyre kell dugni a minta vételi pálcát ahhoz, hogy reális eredményt kapjunk. Ez az eljárás a tünetes betegek és a tünetmentes, fertőző hordozók azonosítására is egyaránt alkalmas, ugyanis maga a teszt nem a fertőzöttséget mutatja ki, hanem hogy az adott vírus jelen van-e a légutakban vagy sem. Viszont amennyiben jelen van, a szervezetünkben akkor bizony annak ellenére, hogy mi nem vagyunk betegek, már másokat fertőzhetünk ezért már ebben az esetben értelemszerűen karanténba vonulni, mások érdekében. Úgy gondolom, hogy a visszajelzések alapján a PCR alapvetően teljesen megbízható és már nagyon alacsony vírusszint esetén is képes pozitív eredményt kimutatni, viszont fontos megjegyezni azt, hogy abszolút nem ígér maga a teszt 100%-os eredményt. Alapvetően nagyon fontos információ, hogy a PCR vizsgálatot csak háznál végeznek a szakemberek a járványügyi biztonsági okok miatt, méghozzá igen komoly és rendkívül magas biztonsági faktorú védőfelszerelésben. Illetve amennyiben munkahelyen történő tesztelés közben kapnánk eredményt akkor abban az esetben is köteles jelenteni pozitív eredmény esetén a hatóságoknak az eredményeket, az tesztelt alanynak pedig kötelező jelleggel karanténba kell vonulnia.

Érdemesnek tartom megjegyezni, hogy abban az esetben is, ha a rendelő alternatíváját válasszuk és abban az esetben is, ha az otthoni mintavételt választanánk, mindkét helyen a legprofesszionálisabb szintű biztonsági előírások betartásával végzik a mintavételt.

A PCR teszt kiértékelése

A korona vírus PCR teszt esetén a mintákat laboratóriumi vizsgálatok során szakszerű eljárással és tesztekkel vizsgálják meg a szakemberek, az eredményt pedig szakorvos vizsgálja meg és értékeli ki. Amit feltétlen szükséges tudni, hogy pozitív eredményeket a törvényi előírások értelmében az orvos hatóság felé köteles jelenteni a teszt eredményét. Ez pedig nyilvánvalóan további, kötelező erejű intézkedéseket vonhat maga után, melyekkel egyértelműen számolnunk kell abban az esetben, ha korona vírus tesztet végeztetünk magunkon, úgyhogy csakis ennek a tudatában végezzünk tesztet. Érdemes a legkisebb gyanú esetén is a tesztet megcsináltatni, ugyanis ez alapvetően a közvetlen környezetünk érdeke is, akiknek egészsége érdekében feltétlenül fontos erre oda figyelnünk. Éppen ezért én a lehető legkisebb gyanú felvetülése okán is feltétlenül ajánlom a korona vírus PCR tesztnek az elvégzését.

Személyes tapasztalatok a PCR tesztelésről

Alapvetően a filmes munkáim folytán, szinte folyamatos tesztelés alá szorultam, hiszen forgatni, csak teszt eredménnyel lehetséges, így ha egy héten 5 forgatásom volt, akkor bizony 5-ször is teszteltek, így elégé komoly tapasztalataim vannak a tesztelésről. Úgy gondolom, hogy alapvetően nem a legkellemesebb folyamat, hiszen tényleg nagyon mélyre dugják le a tesztelő pálcát, ami igazán kellemetlen akár orron keresztüli, akár garatból veszik a mintát. Természetesen nagyon sok múlik azon is, aki a tesztet elvégzi, hiszen ha óvatosan teszi, akkor egyáltalán nem fáj maga a művelet, míg ha nem figyel, akkor igen csak fájdalmas lehet a folyamat.

Mindent összevetve én mégis nagyon ajánlom a PCR tesztek elvégzését.