Nagyon kell a kettlebell

A kettlebell népszerűsége hazánkban is soha nem látott magasságokban szárnyal. Ráadásul könnyen meglehet, hogy ez még nem a csúcs, lesz még feljebb is. Ez a kettlebell eredményeit tekintve talán érthető is. Alighogy megjelent az USÁ-ban, máris elindult világkörüli hódító útjára, így lassanként elért a kettlebell Európába, majd végre Magyarországra is. Nem igazán derült ki a történetből, hogy vajon egy ilyen egyszerű eszköz varázsa az, ami rabul ejtette az érdeklődőket, vagy az a bánásmód, pontosabban fogalmazva edzésmódszer az, ami ennyire bevált sokaknál. Ha jobban belegondolunk, akkor valószínűleg mi magunk is arra következtetésre juthatunk, hogy mindkettő kellett a sikerhez. Egy egyszerűen kezelhető valami, egy – kis túlzással -univerzálisan használható eszköz, amit könnyű legyártani – már amennyiben a vasöntödei tevékenység könnyű gyártástechnológiának minősül a szemünkben. De a lényeg, hogy elkészíthető nagy darabszámban és eléggé tartós. Egy vasgolyó nem igazán romlik el. Mondhatni, hogy korlátlan ideig eláll. Az egyetlen ellensége – stílszerűen – az „idő vasfoga”, ami sok-sok év, vagy évtized múltán rozsda formájában támadja meg a felületét, ha már a festés leppatogzott, vagy a divatosan elterjedt egyéb gumi és műanyagból készült bevonat lemállott már róla. Erre azonban elég sokat kell várni. Könnyen meglehet, hogy az eszköz simán kibír néhány emberöltőt, aminek eredményeként majd egy-két száz év múlva őszes öregúr hagyományozza tinédzser unokájának a következő szöveggel: „Ezt a gírját még az ük-üknagyapám készíttette az ük nagyapámnak, aki a dédnagyapámnak adta tovább, aki pedig….. Az egészséged és a tested mellett becsüld meg a Kettlebell nőknek legfontosabb eszközét!”

kettlebell nőknek

 

A kettlebell története

A kettlebell történetét, ha meg akarjuk ismerni, akkor nincs vele kapcsolatban nehéz dolgunk, hiszen világméretű elterjedése gyakorlatilag már a világháló megjelenésével azonos időszakra datálható – úgy nagyjából. Az orosz szántóföldeken dolgozó mezőgazdasági dolgozók nem éppen átlagos és még kevésbé könnyű hétköznapjainak megtámogatására és segítségére alakult ki súlyzójának az az egyedi alakja. Bizony így van, mert alapvetően a takarmányok, pontosabban a gabona mérésére szolgáló súlynak használták eredetileg, ahol először nyilván csak egy sima öntöttvas golyóbis lehetett, de aztán több tíz kilogrammos változatainál valószínűleg ráébredtek a felhasználók, hogy piszkosul nehéz maga a golyó és rendkívül kényelmetlen a fogása is. Ráadásul a gömbforma miatt könnyen kicsúszik az ember kezéből, így macerás folyamatosan tartani, nem beszélve arról, hogy munkavédelmi szempontok szerint is aggályos a vele való munka. Ez azonban nem vetett gátat a kettlebell elterjedésének. Ugyanis alkalmazói igencsak megerősödtek! Ebbéli hasznát a szovjet hadsereg kiképzői is előszeretettel alkalmazták, később pedig az orosz rendvédelmi erők különleges alakulatai is beépítették kiképzési programjukba. Innen már csak egy lépés volt, hogy pl. az USA bizonyos speciális egységeinek a tréningjeibe is beépült a kettlebell, ahogyan azt hazánk elhárítási feladatokat ellátó gyorsan bevethető egységei is eredményesen alkalmazzák.

A kettlebell és az egészség

A kettlebell egészségre gyakorolt hatásainak taglalása legelején meg kell jegyezni, hogy minél hatékonyabb és eredményesebb egy rendszer, annál több veszélyforrást hordoz magában, amelyeket a módszer képzett instruktorai játszi könnyedséggel segítenek elkerülni, illetve megelőzni.